lørdag 8. desember 2012

Å eie bolig i Spania, fordeler og bakdeler

Vi kjøpte vår herlige bungalow i Marbella, Spania, for over 15 år siden. Dette har vi aldri angret et sekund på.

Vi har alltid vært glade i å reise, og da min mann jobbet i reisebransjen, så ble det turer til utlandet ganske så ofte. Høydepunktet var vel cruise i Karibien, til en svært rimelig penge.

Da vår datter studerte i Granada, så var det naturlig at vi tok turen dit for å besøke henne. Vi leide bil og tok turen gjennom Spania og ned til Solkysten. Dette ble vårt yndlingssted, og de neste årene leide vi bolig i området og nøt hvert sekund. Vi oppdaget hvor vi trivdes. Vi bestemte oss for at når vi nærmet oss pensjonsalderen, da ville vi kjøpe bolig her nede.

Men skjebnen ville det litt anderledes.

Vi skulle besøke en bekjent, og hun fortalte at boligene som hun leide ut, nå var for salg. Det var snakk om 10 boliger, dvs. 5 bungalower og 5 studio.

Etter litt snakk frem og tilbake, så ble vi enige om å kjøpe. Prisen var bra, og vi har aldri angret på det. Beliggenheten var også helt perfekt, bare 60 meter fra en av de beste strendene, og 7 km. til Marbella sentrum. Flere bra restauranter langs stranden, og matbutikk i nærheten.

Vi tok permisjon fra jobb og reiste ned for å være der over vinteren. Det var en flott opplevelse, men det var da vi også oppdagert ulempene vinterstid.

Siden vi bodde så nær havet, så viste det seg fort hvor rått og kaldt det var her. Hver morgen var terrassedørene helt våte innvendig.

Hver sommer leide vi ut boligen, rimelig i forhold til prisene her nede, og bare til norske. Alt vi fikk inn i leie gikk til å pusse opp, rom for rom.

Vi leide ut i flere år til vi bestemte oss for at nå ville vi ha den for oss selv. Da vi begge ble uføretrygdet, reiste vi ned hver høst og vår, og nøt det herlige været her nede. Sommeren ble for varm for oss, men da fikk våre voksne barn m/familie låne den.

Etter flere år med oppussing, så har vi nå fått boligen slik vi ønsket. Men det koster.

Vi ville ha det beste av det vi kunne få, f.eks. norske TV-kanaler, internett, hustelefon, egen bil, parkering nær flyplassen når vi reiser hjem, medlem i Helikopterlegene etc. Vi betaler dyrt i skatt, bilskatt, eiendomsskatt, skatt til stat og kommune, Marbella er en dyr kommune å bo i.

Alt i alt så har vi utgifter på tilsammen 45.000 NOK i året. I tillegg kommer utgifter til reparasjon når noe går i stykker, innkjøp av f.eks. ny TV, vaskemaskin, etc. Men dette prioriterer vi. I hvert fall så lenge vi er friske nok til å reise.

Når det er sagt, så er mat og drikke utrolig billig her nede. Fantastisk kvalitet også.
Noen eksempler:
Svin indrefilet: ca. 45,- kr. pr. kg
Okse indrefilet: ca. 67/70,- kr. pr. kg.
Kyllingfilet: ca. 30,- pr. kg.
Vi sparer ca. kr. 200,- pr. flaske sprit.
God vin koster ca. 30,- pr. flaske
Bensin: ca. 10,- kr. pr. liter

Siden vi er her flere måneder i året, så sparer vi ganske mye på slike ting. Vi, dvs. mannen min, lager for det meste maten. Men det hender at vi går ut og spiser, og det er også utrolig mye billigere. Vårt favorittsted er Block House, hvor de serverer fantastisk biff med bakt potet og Sour Cream til. Denne retten koster under 100,- kr.

Dette er et hjem for oss. Ikke stort, stue, kjøkken, to soverom og 1 bad, og kun 65 m2, pluss en herlig terrasse.

Vi føler oss veldig trygge her nede. Gitter foran alle vinduer, gitterdør, stor elektrisk persienne foran terrassedørene.

Vi er så heldige å ha 4 meter terrassedører. Dette bygges ikke i dag. Vi har også nå fått låsbare porter, så ingen kan komme inn.

Vi har ikke havutsikt, men herlig utsikt til den vakre felleshagen, som alltid er frodig.

Vinteren her nede kan være både kald og varm, fra dag til dag. Mange gode soldager kan vi også ha. Da vi bor i en veldig skjermet hage, så er det som regel lunt og godt hos oss, selv om det blåser sterkt på stranden.

For dere som vurderer å kjøpe noe her nede, undersøk på forhånd. Det er mange som er blitt overrasket over hvor mye det koster å holde en bolig.

Vi har i hvert fall vært veldig heldige med vårt valg.

Siden jeg har store helseproblemer, som ikke blir bedre, så må mannen min handle inn alle de store tingene, litervis med vann, melk etc.. Det er vanskelig for ham å kjøre meg i rullestol, og samtidig kjøre handlevogn. Men vi har funnet ut at hvis vi gjør det på denne måten, så kan jeg være med og handle andre varer, og vi har alltid handlenett med som jeg har på fanget. Det er viktig å finne den rette løsningen på problemene. Dessuten så har vi vår herlige rengjøringshjelp, Angela, som også er blitt en god venn. Hun kommer ca. to ganger i måneden, og vi betaler kun 400,- kr. for tre timers arbeid. I forhold til prisene hjemme så er dette utrolig billig.

Det er mange som lurer på hvordan vi holder ut her nede når vi er bare oss to, og hvordan vi får tiden til å gå. Vi trives i hverandres selskap, bare oss to. Mannen min ser mye sport på TV, leser mye, og jeg holder på med mine syslerier, akkurat som jeg gjør hjemme. Dessuten så kommer datter m/familie ofte ned til sin leilighet, rett over veien her. Og vi setter alltid pris på når venner kommer på besøk.


                                                              Klem fra Kirsten

2 kommentarer:

 1. takk for info....dette er intr :-)
  du er jo så flink til å finne på kreative sprell om du er hjemme eller i spania .....jeg er bare misunnelig...skulle gjerne hatt et sted selv....kanskje en dag!

  klem tone

  SvarSlett
  Svar
  1. Prisene på boliger er helt på lavnivå, og jeg tipper at de holder seg ganske lave en stund.
   Og jeg vet at vi er heldige og priviligerte som har denne muligheten.
   Kanskje en dag, Tone, man vet aldri.<3

   Klem fra Kirsten

   Slett