mandag 10. oktober 2011

Tapetsering - lettere enn man tror - og litt til

Da jeg for over 40 år siden valgte å skille meg fra mine barns far, da hadde jeg absolutt ingen peiling påhverken tapetsering eller maling. Mine to barn var da 1 og 2 pluss, og jeg var i full jobb 1/2 år etter. Mitt første prosjekt var kjøkken og stuen. På kjøkkenet valgte jeg en fantastisk tapet i sort, lilla og turkis. Husk, dette var i begynnelsen av 70-tallet. Jeg ble forklart i butikken hvordan jeg skulle gjøre, og det ble knalltøfft og lekkert. Rundt kjøkkenskapene, vindu og karmer, samt beina til kjøkkenbordet ble malt lilla. Det gamle kjøleskapet og komfyr ble malt turkis. For et syn.
Neste prosjekt var stuen, som jeg tapetserte med en herlig rosa/lyslilla tapet.

Siden har det gått slag i slag. Jeg har tapetsert 7 leiligheter for meg og mine, pluss en liten villa, "det lille huset i hagen", som vi kallte det. Dessuten har jeg hjulpet familie og venner når de trengte det.

Å velge tapet har aldri vært noe problem. Plutselig så er den der og roper, ta meg. Men kvaliteten på tapetene er veldig forskjellig. Noen er tynne og får lett bobler, andre er tykkere og er en lek å sette opp. Jeg har vel vært borti mesteparten, og i en periode brukte jeg mye tekstiltapet, veldig dyrt, men så lekkert.

De siste årene har jeg valgt tapet med omhu, rolige farger, men det må være liv i tapeten, dvs. litt skinn. Farger kan heller brukes på interiør, dvs. puter etc. Tapetene som vi har i dag er det mye sølv i, noe som er bare lekkert. Den mest vågale tapeten vi har valgt er fondveggen på soverommet, den er i cherise og sølv. Men den var jammen ikke enkel å sette opp, så her måtte jeg jukse litt med boblene.

Jeg har alltid brukt samme metode, lim på veggen, god fukting med vann på tapetlengden, la den ligge ca. 5 min. og så henges opp.

Det vil alltid oppstå bobler på enkelte tapeter. En gang hadde jeg tapetsert en murvegg opp langs trappen til stuen, veldig høyt å stå på stigen. Tapeten var knallfin, veldig tykk, og svakt rosa med mye struktur. Skrekk og gru, den boblet og jeg fikk nesten panikk. Kunne ikke gjøre noe for det var jo så høyt. Men etter flere dager var den helt perfekt.

Etterhvert fant jeg ut at hvis jeg fikk bobler, så brukte jeg en tynn nål og stakk hull, presset forsiktig ut luften med fingrene, og der var den boblen borte. Veldig effektivt.

En stor del av jobben er å kutte til lengdene. I dag lager de tapeter som har stort mønsteravvik, og dermed får en kun 3 lengder ut av 1 rull. Så bortkastet og kostbart. Jeg begynner med å ta av plasten på alle rullene (alle må ha samme batchnr.). Deretter prøver jeg meg frem. Klipper til en lengde, pluss ca. 10 cm. ekstra. Prøver med neste rull, for å finne ut hvilken som blir minst avvik. Bruker som regel 3 ruller som jeg sjonglerer med, da får jeg mest ut av rullene og minst avvik. Dette er viktig, fordi tapetene er blitt så fryktelig dyre.

Jeg bruker som regel hendene og klut for å jevne ut tapeten, og klipper til med saks, oppe og nede. Hvis du har vært uheldig og kuttet for mye, så legger du bare en liten bit under, og dekker til med lengden. Det er mye man kan jukse litt med.

Min tidligere svigerinne og jeg tøyset alltid om akkurat det, og lo og spøkte om at , helt greit, det skjules jo av vindusgardinene. Men, nøyaktighet er første bud. Spesielt når man ikke er så vant.

En gang var jeg virkelig misfornøyd. Jeg skulle tapetsere det nye rommet til tantungen min. Jeg hadde kjøpt tapet og gardiner i samme mønster, og halve veggen oppe skulle tapetseres og nede skulle være hvitmalt. Jeg så med en gang at det ble problemer. Det var fryktelig kaldt i rommet, og jeg gar beskjed om at det måtte settes inn en ovn. Dette ble ikke gjort, og dermed så var det bobler overalt. Men jeg fikset det også. Kuttet forsiktig med skarp kniv, tilsatte lim i kuttet og dermed så ble det bra. Men absolutt ikke til å anbefale, det kommer helt an på tapeten og mønster om dette lar seg gjøre.

For en del år siden kjøpte vi et lite hus med herlig tomt. Som nevnt ovenfor kallte vi det "det lille huset i hagen". Vi tok fri en uke og tapetserte hele 1. etasje. Det ble helt lekkert. 2. etasje var ingenting gjort med. Vi måtte først legge gulv, og vi valgte furu som ble oljet hvit. Vi måtte sette opp lufteskuffer i skråveggene, isolere alle vegger, pluss plastikk. Deretter sette opp gipsplater. Det var en stor oppgave. Skråveggene ble tapetsert med en nydelig tapet, og stor var sjokket da platene bulet. Vi fikk en lørepenge, men ingen vi hadde spurt forsto hvorfor. Feilen var den at i skråvegger skal gipsplatene monteres liggende, ikke stående, pga. gipsen som "beveger" seg feil vei. Vi tok den letteste løsningen, og satte opp flotte takplater p skråveggene, og ble veldig fornøyd med resultatet.

Vi opparbeidet hele hagen selv, hadde to flotte store steiner og mange krukker, og egen kjøkkenhage med urter og jordbær. Jeg elsker stein, så med trillebøra rundt på området fant jeg stein som ble plassert rundt hele tomta, samt i skråning  som vi hadde laget i fronten av huset. Vi var veldig fornøyd med resultatet, og også veldig stolte, for vårt hus ble plukket ut til å vise bilder av i en verdensomfattende utstilling i Japan.
 
Jeg håper at noen kan ha nytte av mine små råd. Tapetering er absolutt ikke vanskelig, bare man er nøye nok.

1 kommentar: